Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló

Növényi italok

Főkategória >Növényi italok

Sok ember nem fogyaszthat állati tejet. Ennek a helyettesitésére, pótlására alkalmasak az egyre nagyobb választékban elérhető növényi italok.
Gyakran eléggé tévesen „növényi tej”-nek nevezik őket, azonban egyáltalán nincs közük a hagyományos értelemben vett tejhez.
Többféle alapanyagból is készülhetnek:

szójatej azaz szójaital gyakran az egyik legkedveltebb növényi ital
szójaital nagyon hasonlit a tehéntejhez. Többféle gabonából, ugymint rizs, zab,
száraz-hüvelyesekből , szójából, egyéb magokból is mandula, dió, mogyoró
pálmafélékből , kókuszból készülhetnek.
Így találkozhatunk natúr rizsitallal,  szójaitallal, zabitallal, mogyoróitallal,mandulaitallal, dióitallal, de számos más változatban is előfordulhatnak. Gyakoriak az ízesített változatok, mint vaníliával, kakaóval, gyümölcsökkel izesített termékek is.

Hogy készülnek a növényi italok :
Az alapanyagokat  vízben áztatják, majd turmixolják és szűrik. Ipari előállítás során esetleg többféle adalékanyagot is hozzáadhatnak hogy a megfelelő állagot, színt elérjék. Ezzel a technológiával otthon is könnyen elkészíthetőek.

A legtöbb növényi italt annak érdekében, hogy jobb tejhelyettesítő legyen, általában kalciummal és D-vitaminnal szokták dúsítani. Fehérjetartalmuk kevés a tehéntejhez képest, mivel nincs bennük állati eredetű fehérje. Vagyis  nem tartalmazzák szervezetünk szá,mára elégséges esszenciális (az élethez elengedhetetlen) aminosavakat. Fontos tehát hogy ha étrendünkben tej helyett növényi italt fogyasztunk, oda kell figyelnünk, hogy lehetőleg D-vitaminnal, kalciummal  dúsítottat vegyünk. Étkezéseink alkalmával  kiegészítésként előnyben kell részesítenünk a jó minőségű fehérjeforrásokat,  húsokat, tojásokat.


Sorrend:


Sorrend:

Webáruház készítés